Strange issues when recording screen [plasmashell flicker]

I have a problem whenever I want to record the screen of my notebook (with programs like “vokoscreen” and “obs”); the resulting video is seen with errors. For example, suppose I am recording and viewing the Firefox browser window, then the window of another open application appears (for example, dolphin). Next I add a video showing such behavior.

What may be causing this unwanted behavior?

My system is updated to the latest version of the packages in the official Chakra repository. Below I add information about my hardware.

Thanks in advance!

OBS version => 23.2.1-1
vokoscreen version => 2.5.8 Beta

Hardware information
cpu:                                                            
                       Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz, 1883 MHz
                       Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz, 1897 MHz
                       Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz, 1880 MHz
                       Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz, 1900 MHz
keyboard:
  /dev/input/event3    AT Translated Set 2 keyboard
mouse:
                       Trust Wireless Mouse
  /dev/input/mice      ETPS/2 Elantech Touchpad
graphics card:
                       nVidia VGA compatible controller
                       Intel VGA compatible controller
sound:
                       Intel Audio device
storage:
                       Intel SATA controller
network:
  wlp3s0               Intel WiFi Link 100 Series
  enp5s0               ASUSTeK U6V laptop
network interface:
  docker0              Ethernet network interface
  lo                   Loopback network interface
  veth9d762c1          Ethernet network interface
  br-e6c3dd6c4cc4      Ethernet network interface
  enp5s0               Ethernet network interface
  br-464f75145fbc      Ethernet network interface
  br-1704622f4a77      Ethernet network interface
  br-7a2c339cd99c      Ethernet network interface
  vethb52ad9a          Ethernet network interface
  wlp3s0               Ethernet network interface
  br-967ffb41c529      Ethernet network interface
disk:
  /dev/sdb             ST9500325AS
  /dev/sda             KINGSTON SUV400S
partition:
  /dev/sdb1            Partition
  /dev/sdb2            Partition
  /dev/sdb3            Partition
  /dev/sdb4            Partition
  /dev/sdb5            Partition
  /dev/sdb6            Partition
  /dev/sdb7            Partition
  /dev/sdb8            Partition
  /dev/sdb9            Partition
  /dev/sda1            Partition
  /dev/sda5            Partition
  /dev/sda6            Partition
usb controller:
                       Intel USB Controller
                       Intel USB Controller
                       USB Controller
bios:
                       BIOS
bridge:
                       Intel PCI bridge
                       Intel ISA bridge
                       Intel PCI bridge
                       Intel PCI bridge
                       Intel PCI bridge
                       Intel Host bridge
                       Intel PCI bridge
hub:
                       Hub
                       Linux 5.2.11-3-CHAKRA xhci-hcd xHCI Host Controller
                       Linux 5.2.11-3-CHAKRA xhci-hcd xHCI Host Controller
                       Linux 5.2.11-3-CHAKRA ehci_hcd EHCI Host Controller
                       Hub
                       Linux 5.2.11-3-CHAKRA ehci_hcd EHCI Host Controller
memory:
                       Main Memory
unknown:
                       FPU
                       DMA controller
                       PIC
                       Keyboard controller
                       Intel Communication controller
                       Intel SMBus
                       Chicony Electronics USB2.0 2.0M UVC WebCam)

plasma 5.18 is buggy not OBS or vokoscreen.
you should make a bug report at the kde bug tracker.

Thanks for your answer!

However, I was able to fix this strange behavior by adjusting the Display Compositor settings:

 System Settings > Display and Monitor > Compositor > Tearing prevention ("vsync") > Never

Apparently now the screen recording no longer has those flicker when changing this setting.
–> Source

1 Like

This topic was automatically closed 28 days after the last reply. New replies are no longer allowed.